Historie

Van station tot café Regio Business Centre ‘de Oelderse Halte’.

Het station
Van spoorwegstation tot café tot Regio Business Centre ‘de Oelderse Halte’

Spoorwegstation ‘de Oelderse Halte’
In 1883 werd de spoorlijn Venlo-Nijmegen aangelegd en officieel geopend. In 1916 is het spoorwegstation ontstaan als overslagstation van agrarische producten van Limburg naar de Randstad. Gier, afval en compost van de Randstad werden weer naar het platteland gebracht. Later kwam er personenvervoer op de spoorlijn.

Kobus Nelissen & Geurts
De toenmalige koster, Kobus Nelissen, wilde als eerste vanuit Oirlo met de trein reizen en had daartoe een kaartje gekocht van Oirlo naar Oostrum. Toen hij wilde instappen, kwam hij tot de ontdekking dat Kobus Geurts uit Castenray reeds uitstapte. Deze had in Tienray een kaartje gekocht richting Oirlo. Het personeels- en ondernemerscafé ‘t Kobus dankt zijn naam dus aan de eerste treinreizigers, de beide Kobussen, op het traject.

Het café
Het woonhuis dat nu tot business centre verbouwd is werd door de familie van Rijswijck-Baeten gebouwd. Voor het huis lag een weegbrug en aan de voorkant van het huis werd een café gehouden. Naast het gebouw lag een schuur en een aardappelkelder.

Regio Business Centre ‘de Oelderse Halte’
In 2002 ontstond op initiatief van Coöperatie Vitelia in het Noord-Limburgse Oirlo bij Venray, het Regio Business Centre (RBC) “de Oelderse Halte”, langs de spoorbaan Venlo-Nijmegen. De ‘halte’ vormt in alle opzichten een unieke overgang tussen de wereld van de landbouw en het midden- en kleinbedrijf.